Разговори под липом

Razgovori pod lipom Књижевна манифестациаја "Разговори под липом" одржанa је по четврти пут 17 и 18 августа 2013 године. Разговори су почели у дворишту родне куће Данка Поповића у Аранђеловцу. Под већ култном липoм, окупили су се суграђани и поштоваоци дела великог писца. О Данку и његовом делу говорили су песник и есејиста Милан Комненић, председник Српске књижевне задруге Милован Данојлић, проф.др.Ђорђе Јанић и теолог Милорад Средојевић. Јован Радуловић је добитник награде за 2013 годину.
Милован Данојлић председник Српске књижевне задруге која је издавач награђене књиге приповедака "Сумљива сахрана" Јована Радуловића с великим уважавањем је говорио о делу Данка Поповића. Подсетио се да је у дворишту и кући српских домаћина, Данкових предака, био пре тачно пола века када се већ увелико назирало пропадање српског села а о чему је Данко Поповић писао у свим својим романима.
Милан Комненић је говорио на тему "Мит и историја у књижевном делу" са посебним Danko Popovic slika 2 освртом на дело Данка Поповића. Он је прочитао и песму посвећену Данку Поповићу као својеврсно преиспитивање сопствених ставова о садашњим друштвеним приликама и неприликама које су "болеле" и Данка Поповића и на које је он пророчки упозоравао у делима "Четири ветра" и "На крсту и раскршћу". Danko Popovic slika 2
О етици Данкових јунака неизбежног Милутина Остојића и Боре Јуриша и других говорио је проф.др Ђорђе Јанић. Он је нагласио да су они постали архетипови националног бића српског народа и трагичне историје. Др. теологије Милорад Средојевић обавестио је скуп да је изашло прво коло Данкових сабраних дела. У првом колу објављено је пет романа "Кућа Лукића", "Свињски ујед", "Књига о Милутину", "Чарапићи" и "Официри". Издавачи су Хрићанска мисао, Универзитетска библиотека православље богослови, Хиландарски фонд и Задужбина Николаја Велимировића и Јустина Поповића. Планирано је да изађе још два кола Данкови дела, што ће бити прави подухват у условима када и велике издавачке куће муку муче са средствима и нестају са издавачке сцене. "Лепотом књиге" (израз Болета Милорадовића) бавио се Данков син академски сликар Живомир Жика Поповић, тако да се корицама красе старе фотографије породице Поповића. У дворшту је приређена изложба фотографија које сведоче о животу Данка Поповића, од детињства и младости, са путовања по читавој српској дијаспори и промовисања "Књиге о Милутину", до учествовања својим драмским текстовима и лично на Сретењским свечаностима поводом Дана државности у Орашцу.
Невенка Ђорђевић Матијевић председник удружења поштоваоца дела Данка Поповића које је организатор ове вечери говорила је о плановима да се у кући Данка Поповића уреди његова спомен соба и изложбени простор у коме би се одржавале ликовни, књижевни и други културни догађаји.
Прво вече разговора "Под липом" завршено је слушањем радио драме Данка Поповића "Високи стари брест" изведене 19.септембра 1967. године на Првом програму радио Београда. Она је наишла на леп пријем великог броја посетилаца који су се окупили у дворишту Данкове родне куће.

Актуелно
Уврстимо "Књигу о Милутину" у обавезну школску лектиру
Gradjanska inicijativa
Пратите нас