Разговори под липом

Razgovori pod lipom Одржани пети по реду ,,Разговори под липом Данка Поповића“
Уручена награда Драгу Кекановићу.

На књижевној вечери у част великог српског писца, одржаној 29.8.2014. године, додељена је књижевна награда са именом Данка Поповића, књижевнику из Загреба Драгу Кекановићу за збирку приповедака ,,Усвојење“ у издању ,, Каироса“ из Сремских Карловаца.У име ,,Фонда Први српски устанак“ који је установио ову престижну награду повељу и плакету са ликом Данка Поповића славодобитнику је уручио председник Danko Popovic slika 2 жирија књижевни критичар Марко Недић.
Захваљујући се на признању Драго Кекановић је истакао да је почаствован што је добио награду која носи име Данка Поповића кога је и лично познавао и ценио. Заложио се да дела Данка Поповића, једног од водећих српских писаца, постану обавезна лектира за ученике средњих школа у Србији.
Danko Popovic slika 3 О награђеном писцу и његовом делу говорио је проф. Др. Александар Јовановић и оценио да се Драго Кекановић, својом шестом књигом приповедака, потврђује као најбољи српски писац који живи у Хрватској.Драго Кекановић на сугестиван начин исписује животне судбине преосталог српског народа у Славонији и Загребу, као и оних представника српског народа који су под драматичним околностима распада заједничке државе, изгубили егзистенцијалну психолошку и емотивну сигурност, иако су уточиште од ратних погрома нашли у матици и у дијаспори.
Danko Popovic slika 4 У години обележавања стогодишњице од почетка првог светског рата, о овој великој историјској теми, којом се бавио и Данко Попвић у својим делима, говорио је проф. Др. Радош Љушић. Писац Милан Комненић осврнуо се на импликације књижевног опуса Данка Поповића у тумачењу и разумевању судбинских питања српског народа и наше савремености.
Треба подсетити да се у првој глави култног дела Данка Поповића ,, Књига о Милутину“ која носи наслов ,,Ласно је убити принца и једну жену“ говори о одјецима Сарајевског атентата у тадашњој Србији. Овај и друге одломке из дела Данка Поповића и награђене књиге Драга Кекановића казивао је драмски уметник Небојша Кундачина. Danko Popovic slika 5
Књижевна манифестација ,,Разговори под липом“ која је већ постала традиционална , одржава се под покровитељством општине Аранђеловац и у организацији Фонда ,,Први српски устанак“, Смотре уметности ,,Мермер и звуци“ и ,,Удружења поштовалаца дела Данка Поповића“.

Актуелно
Уврстимо "Књигу о Милутину" у обавезну школску лектиру
Gradjanska inicijativa
Пратите нас