Разговори под липом

Razgovori pod lipom На осмој по реду књижевној манифестацији "Разговори под липом Данка Поповића", која је одржана 26. августа 2017. године, награда са именом писца је уручена Слободану Мандићу за дело "Очев нови мандат" у издању "Агоре" и Градске народне библиотеке "Жарко Зрењанин" из Зрењанина.
Жири, у чијем су саставу председник Марко Недић, и чланови Јован Делић и Александар Јовановић су једногласно одлучили да ово признање припадне "Очевом новом мандату" уз образложење да је оно "изузетно романескно остварење о одрастању и уласку у свет једног радозналог, осетљивог, дечака склоног имагинативном доживљају стварности. Очев нови мандат Поред главног лика и истовременог наратора, који из доцнијег времена и из аутобиографске перспективе говори о свом детињству и животу у породици, романом доминира и очев лик као покретач свих важнијих догађаја, недоумица и тешкоћа кроз које пролази млади књижевни јунак. Разлика између доживљаја света традиционалног васпитаног оца и његових животних принципа стечених у завичају у Херцеговини, и његовог сина, који у новој средини у Банату тежи неспутаном животу и откривању његових тајни и изазова, за резултат има изразите драмске и повременим хумором испуњене животне ситуације, које с наглашеним лирским ретроспекцијама детињства и младости успостављају потребну стилску и значењску равнотежу у роману." Награда је уручена лауреату у парку Буковичке бање на поменутој манифестацији коју организују Народни музеј Аранђеловац и Смотра Мермер и звуци.
Другог дана манифестације "Разговори под липом Данка Поповића", која је одржана 27. августа 2017. године, одржало се књижевно вече Данковог суграђанина Павла Мартиновића Српска прича Милан и Илија поводом његове књиге "Српска прича, Милан и Илија" у организацији Удружења поштовалаца дела Данка Поповића у аутентичном амбијенту његове родне куће. Ово књижевно вече није било у маниру књижевне критике или анализе, већ изношење моралних дилема које је аутор истакао у свом делу, као и разговор о карактерима два јунака овог дела, Илије Михајловића и Милана Милошевића. Успевајући да се не одлучи ни за једну страну књижевно историјског сукоба који је истакнут у роману, аутор је представио поделе и моралне дилеме србског народа као последицу идеолошких разлика, незаборављајући да истакне једно од главних тема књижевности, а то је питање "Шта је човек?" .

Актуелно
Уврстимо "Књигу о Милутину" у обавезну школску лектиру
Gradjanska inicijativa
Пратите нас